Angoltanulás anyanyelviekkel – miért hatékony?

2021. február. 22.Online angol

Angolul tanulni rengeteg módszerrel lehet: legyen szó német, francia vagy angol nyelvről, mindig a legjobbaktól érdemes tanulnod. Azaz olyanoktól, akik anyanyelvi szinten beszélnek. Számos nyelviskola kínál angoltanulást anyanyelviekkel valamilyen formában – skype-os angoltanulás, élő beszélgetések, csoportos órák formájában. Cikkünkben bemutatunk néhány fontos tudnivalókat arról, hogy kinek és mikor érdemes anyanyelviekkel angolt tanulni. 

Kit nevezünk anyanyelvinek?

Amikor anyanyelviekről vagy anyanyelvi angol tanárokról beszélünk, fontos definiálnunk, hogy kiket is értünk ez alatt. A Merriam-Webster szótár szerint anyanyelvinek (native speaker-nek) nevezzük azokat az egyéneket, akik ott tanultak meg az adott nyelven beszélni, ahol születtek, nem pedig iskolában sajátították el a nyelvet. 

Az anyanyelvi beszélők folyékonyan, hangsúly nélkül beszélnek anyanyelvükön, ezen a nyelven gondolkodnak, számolnak, álmodnak és kommunikálnak. Magyarul: ez az anyanyelvük. 

Fontos azonban megkülönböztetni egy másik kategóriát: azokat az embereket, akiknek, bár nem az angol (vagy bármilyen másik nyelv) az anyanyelvűk, mégis anyanyelvi szinten beszélnek. Ők azok, akik kétnyelvű közegben nőttek fel, vagy az életük során a nyelvet annyira elsajátították, hogy minden probléma nélkül képesek az adott nyelvet minden aspektusában megérteni. 

Angoltanulás anyanyelvi angol tanárral – előnyök

Természetes, helyes kiejtés

Amikor egy anyanyelvivel beszélgetsz, az angol nyelvnek mindennapokban használt formájával találkozhatsz. A hallás utáni értésed jelentősen javul, kifejezetten akkor, ha kezdő vagy középszinten vagy. Bár rengeteg jól képzett, magyar anyanyelvű angoltanárral tanulhatsz, az beszélt, természetes nyelvet csak valódi anyanyelvi angol közegben sajátíthatod el. Ennek egyik módja, ha anyanyelviekkel (is) gyakorlod az angolt.

Töltsd ki ingyenes szintfelmérő tesztünket! >>

Autentikus angol

Ahogy a magyarban, úgy az angol nyelvben is rengeteg akcentus létezik: ír, brit, ausztrál, amerikai, stb. Minél több anyanyelvivel van lehetőséged gyakorolni, annál könnyebben megérted az egyes akcentusokat, így az angolt autentikusan, első kézből sajátíthatod el. Megismered a mindennapi kifejezéseket (amiket tényleges használnak az emberek, nem azokat, amiket a nyelvtankönyv szerint illene tudnod), a szlenget, megérted a sajátos humort – ezek mind az élő nyelv részét képezik. 

Könnyen felfedezed a nyelvtani hibákat

Vannak olyan nyelvtani vagy kifejezésbeli hibák, amik egy nem anyanyelvi tanárnak fel sem tűnnek. Azonban ha valaki anyanyelvi szintű angolt használ, az apró hibák is könnyebben megütik a fülét. 

Angol nyelvterületen használt kifejezések, szavak

Az anyanyelvi angol tanárral olyan szavakat, kifejezéseket sajátíthatsz el, amelyek az élő, beszélt nyelvben használatosak. Egy gyakorlatias nyelvtudásra teszel szert, amellyel a mindennapokban is könnyen elboldogulsz.

Kulturális megközelítés

Az anyanyelvi angol tanár nem csupán az angol nyelv elsajátításában segít, hanem az angol kultúrát is képviseli. Általa hagyományokat, ünnepeket, szokásokat is megismerhetsz, így könnyebben kontextusba tudod helyezni a kifejezéseket, a kommunikációhoz hozzáállást. Az angol nyelvterület sajátos kultúrájába való betekintés segíthet az angol nyelv megértésében, elsajátításában is.

Nyelvi korlátok leküzdése

Nem mersz megszólalni angolul, pedig már évek óta tanulod a nyelvet. Ismerős az érzés? A hagyományos tantermi oktatás megadja az alapokat – szókincset, nyelvtant -, és szerepe nagyon is fontos a nyelvtanulás kezdeti szakaszában. De hiába tesz szert valaki az alapvető szókincsre és nyelvtani ismeretekre, az anyanyelviekkel való szabad, folyékony kommunikáció nehézséget fog jelenteni, és ez teljesen természetes. Amikor egy anyanyelvivel beszélgetsz, az angol nyelvet természetes formájában tapasztalod, és rá vagy kényszerítve arra, hogy valamilyen módon megértesd magad. A kezdeti nehézségek legyőzése után már nagyon könnyen és hamar belerázódsz az angol kommunikációba. 

Angoltanulás anyanyelviekkel – hátrányok 

Nehezebben magyarázza el a nyelvtant

Az anyanyelviekkel való kommunikáció egyik hátránya az elméleti tudás átadása. Míg egy nem anyanyelvi tanár érti, megtanulta a nyelvtani összefüggéseket, addig az anyanyelvinek sok minden természetes, és magától értetődő. Így sok esetben nem tud logikus, érthető magyarázatot adni egyes komplexebb nyelvtani alakzatok használatára, hiszen a füle már “hozzászokott” a helyes formához. 

Nehezebb megérteni az akcentust

Azoknak, akik nem anyanyelvi angol tanárral tanultak, a beszélt, élő nyelv első hallásra idegennek tűnik. A különböző angol akcentusok megnehezítik a hallás utáni értést, főleg egy kezdő tanuló számára. Egy anyanyelvi kevésbé figyel arra, hogy lassabban, tagoltabban beszéljen, hiszen számára a nyelv természetes ritmusa más. A többféle akcentussal és dialektussal való találkozás egy idő után “megedzi” a tanuló fülét, azonban a kezdeti nehézségek el is bátortalaníthatnak egy kezdő tanulót. 

Túl intenzív 

Egy anyanyelvi angol kurzus sokak számára kihívást jelenthet, hiszen maximálisan koncentrálni kell minden percben. Mielőtt belevágnál egy intenzív anyanyelvi angol képzésbe, mérd fel a saját tudásod és képességed! Ha szeretnél felkészülni valamilyen formában, olvasd el cikkünket, amelyben a hallás utáni értésed fejlesztésére adunk tippeket:

5 dolog, amitől hatékony lesz az online nyelvtanulás >>

Hasonló bejegyzések

Angol nyelvi szintek: minden, amit tudnod kell – ingyenes szintfelmérővel Angol nyelvi szintek: minden, amit tudnod kell – ingyenes szintfelmérővel Tovább olvasom
Ingyenes angol szintfelmérő – teszteld tudásod! Ingyenes angol szintfelmérő – teszteld tudásod! Tovább olvasom
Játékos angoltanulás online: 5 kreatív módszer Játékos angoltanulás online: 5 kreatív módszer Tovább olvasom

Kezdj el folyékonyan beszélni angolul!

Lépj velünk kapcsolatba Kérj ingyenes próbaleckét