4 tipp, hogy szinten tartsd az angolod

2021. augusztus. 26.Egyéb kategória

Gratulálunk! Ha ezt a cikket megnyitottad, valószínűleg magabiztos angol nyelvtudással rendelkezel. Miután megveregetted a vállad az elért eredményeidért, már el is kezdhetsz azon gondolkodni, hogy mik a következő teendőid a nyelvtanulás terén. Ugye nem gondoltad azt, hogy most már soha többé nem kell gyakorolnod? Tudod, mi történik akkor, ha évekig nem használsz aktívan egy nyelvet? Spoiler-veszély: elfelejted. Ha nem hiszel nekünk, kérdezd meg a szüleidet, hogy mi történt az orosz nyelvtudásukkal, amit az iskolában szereztek. 🙂 

A jó hír viszont az, hogy szinte minimális energiával szinten tarthatod a megszerzett angol tudásod. Az alábbiakban bemutatunk neked 6 tippet, ami segít szinten tartani az angolod. Vagy bármelyik általad beszélt nyelvet. (Figyelem: a 30 éves orosz nyelvtudásra nem vonatkozik!)

Így tartsd szinten az angolod:

1. Az olvasás fél egészség

Semmi tennivalód nincs, csak keresned kell néhány számodra érdekes angol nyelvű könyvet, amit lapozgathatsz metrózás közben. Naponta 10-15 percnyi idő ráfordításával nem csak szinten tartod az angolod, hanem új szavakat, kifejezéseket is tanulsz. Ha nem szeretnél regényeket olvasgatni, akkor javasoljuk, hogy olvass angol cikkeket olyan témákban, amik számodra érdekesek. 

Könnyű olvasmányok, nem csak kezdőknek:

The Old Man and the Sea – Ernest Hemingway

Lord of the Flies – William Golding

To Kill a Mockingbird – Harper Lee

Harry Potter and the Philosopher’s Stone – J.K. Rowling

The Ocean at the End of the Lane – Neil Gaiman

angol nyelv szinten tartas tanulas

2. Hallgatni arany

Ugye te is angol nyelvű podcastet hallgatsz főzés közben? Ha nem, ideje elkezdened! Nem viccelünk, a passzív nyelvhasználat egy hatékony formája az angolod szinten tartásának. Akár a lusta ember angoltanulásának is nevezhetjük, hiszen tényleg semmi tennivalód nincs, mint bekapcsolni valamit, ami angol nyelvű. Manapság nem kell sokat kapcsolagatni, hogy angol tartalmat találj: mehet a TV, a Netflix, a rádió, zene – a lényeg, hogy hallgass angol szöveget, lehetőleg angol anyanyelvitől. Tudod, miért hasznos anyanyelviekkel gyakorolni? 

Itt írtunk róla! 

3. Beszélni ezüst

Bárcsak mindig kéznél lenne egy külföldi turista, akinek elmagyarázhatjuk, hogy merre is van városunk legolcsóbb étterme! Vagy legalább egy külföldi nyaralás, ahol jegyet vehetünk, és spagettit rendelhetünk angolul. Ne aggódj, számos módon lehet “szimulálni” idegen nyelvi környezetet, ha szeretnéd az angol beszédkészségedet szeretnéd szinten tartani, vagy fejleszteni. 

  • Beszélgess angolul a barátaiddal

Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki szinte tökéletesen beszél angolul. Ha nem is beszél valaki tökéletesen, hanem csak azon a szinten, amin te vagy – már nyert ügyed van. Beszélgess vele hetente 10-15 percet angolul (lehetőleg hangosan). Vagy chat-elj távoli ismerősökkel angolul. 

  • Beszélj anyanyelviekkel online

Bárhol, bármikor, bármiről (az érdeklődési körödnek és szintednek megfelelően) – így segítünk nem csak a beszédkészséged fejlesztésében, hanem a szinten tartásban is. Húsz perces beszélgetéseken vehetsz részt, és rengeteg izgalmas embert megismerhetsz a világ minden tájáról. A magabiztos angoltudásért kattints ide

  • Próbáld ki magad egy Nyelvi Szigeten

Ha nem csak online csevegnél anyanyelviekkel, akkor irány az Angloville Nyelvi Sziget, ahol egy hétre anyanyelvi angol környezetbe kerülsz – itthon. Folyamatosan angolul kommunikálsz (igen, a magyar résztvevőkkel is), és garantáltan angolul fogsz álmodni a harmadik nap után. Remek lehetőség, hogy a szunnyadó, passzív nyelvtudásodba életet lehelj.

A1, B2, C1? Milyen angol nyelvi szinten vagy?

Teszteld a tudásod >>

4. Ne csak nézz, láss is!

Amikor már 5 perce csak bambulod a kedvenc sorozatod legújabb évadát, akkor ideje átváltanod a hangsávot és feliratot. Bízunk benne, hogy eddig is angol nyelven nézted a filmeket – de ha esetleg nem így történt, kapcsold át a kedvenc filmedet eredeti nyelvre. Ha túlteng a motiváció benned, a feliratot is kapcsold ki. Nézd végig a filmet, majd veregesd meg a vállad: ezen a héten már másfél órán át tettél azért, hogy az angolod szinten tarthasd. Nem csak a hallás utáni értést gyakoroltad, hanem új kifejezést is tanultál, és 1-2 angol szlenget is megértettél végre. It’s that easy! 

 

Hasonló bejegyzések

Kezdj el folyékonyan beszélni angolul!

Lépj velünk kapcsolatba Kérj ingyenes próbaleckét